Hoppa till huvudinnehåll

Ej godkänt badrum fick   byggas om

YSTAD
Brf Solgården i Ystad tvingade fram en ombyggnad efter en underkänd badrumsrenovering.

Brf Solgården i Ystad krävde att en manlig medlem skulle åtgärda sitt badrum efter en ombyggnad som underkänts vid en besiktning. Mannen vägrade och försökte istället sälja, vilket styrelsen satte krokben för. När föreningen till sist stämde honom gav han med sig och åtgärdade felen.

Striden mellan bostadsrättsföreningen och deras medlem pågick i nästan tre år. Mannen köpte lägenheten i februari 2006 och ansökte omgående om att få renovera hela lägenheten. 
- Vi gav honom tillstånd och uppmanade honom att anlita fackfolk. Felet vi gjorde var att inte göra det skriftligt, säger föreningens ordförande Lars Björkqvist.
När arbetena pågick under våren året därpå besökte tre styrelseledamöter lägenheten. 
- Där stod två utländska arbetare som inte kunde någon svenska. De slutade arbeta när vi var där och sa ingenting. Vi blev misstänksamma. Om de inte kunde språket, hur kunde de då veta något om svenska föreskrifter, minns Lars Björkqvist.
Efter föreningens påpekanden försökte mannen sälja bostadsrätten. Första försöket kom på hösten samma år.
- Han sålde lägenheten till en dam som skrev på köpeavtalet och betalade in handpenning. Då begärde vi in intyg på att arbetet i badrummet utförts fackmannamässigt, men fick inget. - Då kallade vi in damen – som vanligt när någon vill bli medlem hos oss - och säljaren var med. Hon blev misstänksam och fick igenom sitt krav på en besiktning av badrummet.

En månad senare kom utlåtandet från Byggkeramikrådets inspektör. Badrummet dömdes i princip ut helt! Golvbrunnen måste bytas ut och allt göras om. 
- Vi skickade brev till honom men fick inget svar. Sen sa vi till honom att han skulle stämmas om han inte vidtog någon rättelse. Han vägrade att släppa in oss, berättar Björkqvist.

Därför stämde föreningen helt enkelt sin medlem vid Ystad tingsrätt. Men mannen gav sig fortfarande inte. Han försökte sälja bostadsrätten ytterligare en gång, men nu med en klausul i köpeavtalet om att badrum och el skulle iordningsställas.

- Han visade en offert, men det blev inget arbete gjort ens då och köpet hävdes på nytt, påpekar föreningen. Till sist kom trots allt en byggfirma och åtgärdade badrummet vilket också meddelades tingsrätten.

Vid det laget hade både tingsrätt och polis sökt säljaren och spikat upp kallelsen på hans dörr. Båda sidor tröttnade uppenbarligen på den långa konflikten och parterna kom överens om en ny besiktning.

- Vi använde vi oss av samma inspektör som första gången. Vi fick ett intyg om att arbetet var rätt utfört och att hantverkaren var auktoriserad, vilket dock visade sig vara falskt. Inspektören tyckte ändå att jobbet var korrekt den här gången och godkände det, säger Lars Björkqvist.
Striden om badrummet var därmed slut, men föreningen tänker kräva sin medlem på rättegångskostnaderna. Mannen säger dock att han i sin tur tänker fakturera föreningen för golvbrunnen eftersom den är föreningens ansvarighetsområde enligt honom.

-Det står inget speciellt i stadgarna om detta. Men det kan hända att han har rätt och att vi får stå för det, säger Lars Björkqvist, som dock påpekar att frågan måste utredas ordentligt först.

Hela tvisten är ett bra exempel på hur viktigt det är med skriftlig dokumentation och information vid större ombyggnationer i bostadsrätt, framför allt i kök och badrum där rör oftast måste dras om, och kakel- och underarbeten utföras korrekt för att undvika risken för skador.
Bostadsrättsföreningen har också alltid rätt att ställa krav på arbeten som utförs. Även om det inte behövs tillstånd från föreningen för en viss åtgärd,  kan föreningen ha rätt att begära att medlemmen lämnar in en bygganmälan, så att man kan följa upp att material och metoder som används är godkända. Detta bör skrivas in ordningsregler eller stadgar om man vill att det ska fungera på bästa sätt.
Föreningen kan inte neka medlemmar att renovera och bygga om, så länge den boende håller sig till den egna underhållsskyldigheten och - som sagt - att arbetet görs på rätt sätt. Vikten av att kunna visa upp ett våtrumsintyg från behörig hantverkare bör poängteras. Intyget kan vara bra att visa upp för både förening och köpare vid en senare överlåtelse. Försäkringsbolaget kan också kräva att få se ett våtrumsintyg för att ersättning ska utgå om skadan skulle vara framme.
Föreningen har dock inte rätt att ställa krav på att en viss hantverkare ska anlitas, det bestämmer den boende själv.