Hoppa till huvudinnehåll

Ge lyster åt trapphuset

Sten är det vanligaste materialet i trapphus och entréer. Men ingen sten är så hård att den inte repas, slits och till sist tappar sin glans. 
Det går dock att åtgärda. Nya maskiner, rengöringsmedel och metoder gör det numera enkelt att renovera ett slitet trapphus. Det ger lyster åt hela huset samtidigt som det blir lättare att städa.

Golvslip
Riktigt skadade eller slitna partier behöver extra noggrann behandling innan slipning. Hjälper inte det måste stenen bytas ut.

Nittio procent av alla trappor i svenska flerbostadshus består av cementmosaik, en blandning av cement och marmorkross. Resten är antingen rena marmor-, kalkstens-, sandstens- eller i sällsynta fall granittrappor.
Eftersom cementmosaik innehåller så mycket som 70 procent marmor är även den att betrakta som en ren natursten. Det faktum att sten är hårt innebär dock inte att den inte kan repas och slitas.
Ingen sten är så beständig att den klarar vatten, grus och smuts från våra skor i evighet. Stenens naturliga skönhet repas och nöts bort med tiden En sliten, fläckad och trist sten kan dock få liv igen - främst med hjälp av vanlig såpa.
Att bara slänga på polish på ett stengolv är bortkastat. Sådana medel låter inte stenen andas och de slits ner igen lika snabbt som de förts på.
Att renovera ett gammalt stengolv kostar bara en bråkdel av att byta ut stenen och lägga ett nytt golv.  Och det är underarbetet som är viktigast, oavsett vilken sten det gäller.
- Vi slipar ner golvet i åtta steg. Sen väljer kunden om man vill ha matt eller blank yta, säger Nicolas Abarca på Stengolvspecialisten.
Han har just färdigställt tolv entréer i en förening i Stockholm där man valde att slipa hela vägen upp, dvs även samtliga trappor.
Efter slipningen impregneras ytan med stensåpa eller - om man vill att den ska bli riktigt hård och slitstark - kristalliseras med hjälp av stålull. En annan produkt som ger ett mycket gott resultat på slipad sten är så kallad stentvål. Originalet togs fram av företaget Ajour Trading, specialister på just stengolv, på 1990-talet.
Stentvålen är biologiskt nedbrytbar och fungerar som impregnering på all natursten som innehåller kalk, till exempel marmor och cementmosaik. Stensåpan fungerar dock lika bra på konststen, linoleum, betong och trägolv.
Egentligen är det en kemisk förädling av vanlig såpa, men med betydligt bättre egenskaper. I utspädd form kan stentvålen användas vid städning av ett redan impregnerat golv, eftersom den lägger sig i ett repat, skyddande stråk.

Behandling  av ett stengolv börjar med att golvet nollställs, dvs förbereds för efterbehandling. Det sker antingen med hjälp av diamantslip, stenslip eller genom syrabehandling
Att slipa kostar mellan 250-350 kronor per kvadratmeter beroende på slitage och hur mycket som måste slipas bort.
Kemisk behandling med surt medel typ citron eller stensåpa är betydligt billigare. Den metoden är dock den bästa för just cementmosaik, vilket torde glädja majoriteten av landets fastighetsägare.
Har man sprickor eller hål i mosaiken kan den lagas med färgat stenlim före syrabehandlingen. Vill man sedan gå ett steg längre kan man som sagt även impregnera eller kristallisera stenen. Impregnering ger ett ökat motstånd mot fläckar och stöter bort fukt, medan kristallisering ger en väldigt hård yta. 
Att kombinera metoderna går bra, men blir förstås dyrare. 
Kristallisering är vanligast på rena marmorgolv. Det är egentligen är en kemisk process där stenens yta omvandlas till en tät film som blir en del av själva golvet.
Men har man en stor golvyta kanske man kan välja att kristallisera bara den del som är utsatt för mest slitage, dvs där folk går mest.
Allt renoveringsarbete av stengolv och trappor bör även syfta till att förbättra städningen i fastigheten. Kristalliserar man stenen underlättas städningen allra mest, eftersom inget vatten längre behövs.
Man kan enkelt moppa trappor med torra redskap. Förutsättningen är dock fortfarande att underarbetet är rätt gjort, annars fungerar det inte bättre än vanlig polish, vilket blir som att lacka på rost!
Ju mindre smuts som dras in från entrén desto bättre, det säger sig självt.  Tester har visar att cirka 20-30 procent av smutsen från skor stannar i entrémattan efter tre fyra steg. Torkar man av skorna fastnar 60-70 procent.  Här har det visat sig att en skrapmatta med gummikurvor som hålls ihop av aluminiumstänger och stålwire ger den bästa avtorkningseffekten.
Och vare sig man städar sina trappor själv, som en del bostadsrättsföreningar, eller låter någon städfirma ta hand om jobbet, så spar man tid och pengar på ett lättstädat golv. Fast en snygg entré är nog trots allt det allra viktigaste.

AoB nr  1-2014