Nr 1 2009 Ej godkänt badrum fick byggas om

Brf Solgården i Ystad krävde att en manlig medlem skulle åtgärda sitt badrum efter en ombyggnad som underkänts vid en besiktning.
Mannen vägrade och försökte istället sälja, vilket styrelsen satte krokben för.
När föreningen till sist stämde honom gav han med sig och åtgärdade felen.

Striden mellan bostadsrättsföreningen och deras medlem pågick i nästan tre år.
Mannen köpte lägenheten i februari 2006 och ansökte omgående om att få renovera hela lägenheten.
- Vi gav honom tillstånd och uppmanade honom att anlita fackfolk. Felet vi gjorde var att inte göra det skriftligt, säger föreningens ordförande Lars Björkqvist.
När arbetena pågick under våren 2007 besökte tre styrelseledamöter lägenheten. 
- Där stod två utländska arbetare  som inte kunde någon svenska. De slutade arbeta när vi var där och sa ingenting.  Vi blev misstänksamma. Om de inte kunde språket, hur kunde de då veta något om svenska föreskrifter,  minns Lars Björkqvist.
Efter föreningens påpekanden försökte mannen sälja bostadsrätten. Först försöket kom på hösten samma år.
- Han sålde lägenheten till en dam som skrev på köpeavtalet och betalade in handpenning. Då begärde vi in intyg på att arbetet i badrummet utförts fackmannamässigt, men fick inget.  
- Då kallade vi in damen – som vanligt när någon vill bli medlem hos oss -  och säljaren var med. Hon blev misstänksam och fick igenom sitt krav på en besiktning av elinstallationerna och själva badrummet.

Underkänt

En månad senare kom intyget från Byggkeramikrådets inspektör.
Badrummet dömdes i princip ut helt! Inspektören sa att golvbrunnen måste bytas ut och allt göras om. 
- Det slutade med att köparen inte ville ha lägenheten. Hon gick till mäklaren som uppmanade säljaren att häva köpet, vilket han också gjorde.
Det dröjde dock inte länge förrän han försökte sälja en gång till, nu till ett ungt par.
Ingen rättelse hade vidtagits trots styrelsens krav.
Styrelsen kallade in paret och redovisade läget och då drog också de sig ur köpet.
Mannen klagade hos hyresnämnden i Malmö, som dock gav föreningen rätt.
- Vi skickade brev till honom men fick inget svar. Sen sa vi till honom att han skulle stämmas om han inte vidtog någon rättelse. Han vägrade att släppa in oss, berättar Lars Björkqvist.

Stämning

Därför stämde föreningen helt enkelt sin medlem vid Ystad tingsrätt.
Men mannen gav sig fortfarande inte.
Han försökte sälja bostadsrätten ytterligare en gång, men nu med en klausul i köpeavtalet om att badrum och el skulle iordningsställas.
- Han visade en offert, men det blev  inget arbete gjort ens  då och  köpet hävdes på nytt, påpekar föreningen. Till sist kom trots allt en byggfirma och åtgärdade badrummet vilket också meddelades tingsrätten.
Vid det laget hade både tingsrätt och polis sökt säljaren och spikat upp kallelsen på hans dörr.
Båda sidor  tröttnade uppenbarligen på den långa konflikten och parterna kom överens om en  ny besiktning. 

Ny kontroll

- Vi använde vi oss av samma inspektör som första gången. Vi fick ett intyg om att arbetet var utfört i enlighet med Byggkeramikrådets anvisningar och att hantverkaren var auktoriserad, vilket dock visade sig vara falskt. Inspektören tyckte ändå att jobbet var rätt gjort den här gången och godkände det, säger Lars Björkqvist.
Striden om badrummet var därmed slut, men föreningen tänker kräva sin medlem på rättegångskostnaderna.
Mannen säger dock att han i sin tur tänker fakturera föreningen för golvbrunnen eftersom den är föreningens ansvarighetsområde enligt honom.
-Det står inget speciellt i stadgarna om detta. Men det kan hända att han har rätt och att vi får stå för det, säger Lars Björkqvist, som dock påpekar att frågan måste utredas ordentligt först. 
Hela tvisten är ett bra exempel på hur viktigt det är med skriftlig dokumentation och information vid större ombyggnationer i bostadsrätt, framför allt i kök och badrum där rör oftast måste dras om,  och kakel- och underarbeten utföras korrekt för att undvika risken för skador.

Får ställa krav

Bostadsrättsföreningen har också alltid rätt att ställa krav på arbeten som utförs. 
Även om det inte behövs tillstånd från föreningen för en viss åtgärd, har föreningen trots allt rätt att begära att medlemmen lämnar in en bygganmälan, så att man kan följa upp att material och metoder som används är godkända.
Detta bör skrivas in ordningsregler  eller stadgar  om man vill att det ska fungera på bästa sätt.
Föreningen kan dock inte neka medlemmar att renovera och bygga om, så länge den boende håller sig till den egna underhållsskyldigheten och - som sagt - utför arbetet på ett godkänt sätt.
Föreningen har dock inte rätt att ställa krav på att en viss hantverkare ska anlitas, det bestämmer den boende själv.