Hoppa till huvudinnehåll

Aktuellt

Intresset att ombilda till bostadsrätt ökar igen, främst i storstadsregioner. I Stockholm har nyligen Brf Fågelsången 2 tillträtt sin fastighet i Lärkstaden, uppger Fastighetsvärlden.  Köpet genomfördes till en mycket fördelaktig ränta på 2,7 procent, vilket är ytterligare en indikation på att kreditgivarna ser att lägre räntor är på väg.
- Bostadsrättsmarknaden har klarat sig utomordentligt bra, hyresgästerna har fått kraftigare hyreshöjningar de senaste två åren och bankerna är återigen intresserade av att finansiera. För bara ett år sedan hade räntan varit närmare 4,5 procent, säger Sven-Olof Johansson på Cushman & Wakefield som företrädde säljaren medan advokat Maria Wideroth på Landahl & Öhman lotsade föreningen genom affären.
Bland övriga nyförvärv märks t.ex. Brf Mörsaren 5 i Stockholm, Brf Sparbössan i Hägersten, Brf Sandstenen 8 på Södermalm och Brf Sankt Eriksbron i Vasastan i Stockholm.  Nya föreningar har också tillkommit i Norrköping via Brf Prosten 3 och i Karlstad i form av Brf Banjogatan 1-37.
 

Nya tomträttsavgälder i Stockholm

Brf Sjöstaden i Norra Hammarbyhamnen i Stockholm meddelar på sin hemsida att höjningen av tomträttsavgälden för deras del blir 126 procent från år fem och framåt, via en årsvis stegring från och med december nästa år, från ca 1,4 till 3,2 miljoner kronor per år.   Det betyder en genomsnittlig höjning av årsavgiften med 1144 kronor per månad när den nya markhyran slagit igenom helt. Hur mycket det blir för respektive medlem avgörs av befintliga andelstal. Grannföreningen har fått samma besked om höjning. 
” Ingen bostadsrättsförening har ännu vunnit ett tvistemål mot Stockholms Stad, varför vi inte kommer att bedriva en process mot detta”, skriver föreningens styrelse i sin information till medlemmarna. 

Bostad utan rätt

Juristen och bostadsrättsexperten Ingrid Uggla granskar betydelsen av vad termerna upplåtelse och tillträde egentligen innebär för nybildade bostadsrättslägenheter. Synpunkterna framförs i en debattartikel i Dagens Juridik den 4 juni.  Kan man köpa en bostadsrätt utan att ha rätt att flytta in i den?  lyder frågan. 
Bakgrunden är de många rättsfall som dykt upp under senare år, som till sist lett fram till de lagändringar som trädde i kraft den 1 januari 2023. 

Domstolarna har hittills ansett att begreppen upplåtelse och tillträde till en bostadsrätt är två olika saker, helt skilda från varandra. Det har lett till att många köpare fått vänta mycket lång tid – ibland ett par år eller ännu längre – på att få tillträde till en bostadsrätt som sedan länge varit upplåten till dem.

Politikerna kanske ansåg att problemet var löst i och med den senaste lagändringen, som säger att den beräknade tiden för upplåtelse i ett förhandsavtal inte får variera mer än tre månader. Men om tillträdet sägs inget, vilket därför fortfarande kan användas av bostadsutvecklarna för att försena tiden för inflyttning, dvs fortsatt en bostad utan rätt.

Med en utförlig redovisning av bakgrund i förarbeten och lagtexter är dock Ingrid Ugglas egen slutsats att de två juridiska begreppen i själva verket hör ihop. I kapitel 5 paragraf 5 i lagen står numera att den beräknade tiden för upplåtelse inte får variera mer än tre månader, vilket därmed även bör gälla tillträdet, menar hon. 
Hela artikeln kan läsas här: 

https://www.dagensjuridik.se/opinion/kan-man-skapa-en-nyttjanderatt-bostadsratt-utan-att-fa-ratt-av-anvanda-den/

   

Krav på skyddsrum i fastigheter

I allt fler fastigheter kommer frågan om skyddsrum upp på agendan. Det här måste finnas i ett skyddsrum: Ett fläktaggregat med filter som renar luften. Luftintag som drar in luft i skyddsrummet och som går via filtret som renar luften. Toalettplatser, toalettkärl, vattenkärl, 10 liter per person. Verktygsuppsättning, handverktyg som spett, slägga, hammare, skiftnyckel med mera. Täckplåtar som man sätter igen ventilationsöppningar med som ska sättas upp i fredstid och reservutgångar med betongelement i modernare rum, en skyddslucka i äldre rum (Källa: Briab).