Hoppa till huvudinnehåll

Om oss

Vi startade vår verksamhet efter att själva ha ombildat en fastighet till bostadsrätt i Stocksund norr om Stockholm och snabbt blev tvungna att sätta oss in i regelverket. Med en bakgrund som bostadsjournalist på förbundstidningen Villaägaren och redaktörskap på tidningen BoRätt, insåg vår redaktör att det fanns mycket att skriva och informera om och mediaföretaget BoFakta föddes.

Och vi kom rätt i tiden. Tidningen Allt om Bostadsrätt (AoB) blev väl mottagen och uppskattad bland läsarna. Vi arrangerade egna styrelsekurser, mini-mässor, tog fram ett enkelt bokföringsprogram för små föreningar och en komplett samling formulär som kunde fyllas i och skrivas ut direkt från skärmen. En av blanketterna lades ut för fri användning på nätet - Ansökan om att renovera och bygga om i bostadsrätt- då vi såg behovet av skriftliga handlingar som enkelt kunde användas. Blanketten användes också flitigt och kopierades av många.

Kunniga förvaltare har tagit över de här funktionerna med tiden, men när vi startade 1994 var efterfrågan på grundinformation stor.
För bostadsrätt kan som bekant upplevas som en krånglig boendeform, unik i världen till sin uppbyggnad. Vi skrev tidigt artiklar om bland annat skador och underhållskyldighet, som t.ex. resulterade i att Allmänna Reklamationsnämnden slutade granska och ge råd i just bostadsrättsfrågor. De dömde som i hyresrätt, vilket var fel. I bostadsrätt måste både lag och stadgar tas med i beräkningen, vilket gör bedömningar juridiskt svåra eftersom de varierar från förening till förening. 
Många föreningar påpekade också länge för oss att det inte går att rädda renoverade badrum som påverkas vid ett stambyte, för det hade förvaltaren eller någon annan ”byggnisse” sagt. En nybliven bostadsrättshavare som hörde av sig ”kände sig rättslös”, som han uttryckte det. Mindre än två år efter köpet av lägenheten, vars badrum var i helrenoverat toppskick, beslutade föreningen att stammarna skulle bytas och alla badrum byggas om.

Han fick med andra ord vara med och betala för sitt fina badrum två gånger. Olyckligt, ja visst, men inte fel i bostadsrätt! Via kontakt med byggtekniska experter fick vi dock klart för oss att genom ett så kallat lokalt eller partiellt stambyte när ett badrum renoveras, kan man undvika senare ingrepp från föreningen sida. Nu har allt fler börjat upptäcka möjligheten. För det går att rädda redan renoverade badrum – om bara tekniken tillämpas på rätt sätt och föreningen är med på noterna. Och billigare blir det också. Läs t.ex. hur bostadsföreningen Söderbo gjorde i artikeln 25-årigt stambyte sparade miljoner under rubriken Teknik & Underhåll.

Vi har även verkat på andra sätt. I Hedemora i Dalarna räddade vi en balkong åt en ung dam som fick en betydligt mindre sådan än sina grannar. Den utomstående förvaltaren hade sett fel i papperen och förvandlat hennes tvåa till en etta och ville inte stå för misstaget. Hon kontaktade oss och fick till sist en ny balkong stor nog för sin bostad. Många föreningar har också lagt ut information ur våra tidskrifter på sina hemsidor. Inget fel i det, men någon hänvisning till källan syns sällan till. Vi gör jobbet – föreningarna använder den! Nu, trettio år senare, följer vi med tiden och blir hållbara, som många andra. I fortsättningen återfinner Ni information ur våra publikationer här tillsammans med den digitala utgåvan av tidningen.

L-O Kjerstadius


God läsning

L-O Kjerstadius
chefredaktör & ansvarig utgivare