HD ger Brf Ida rätt att begära skadestånd

HSB-föreningen Ida i Malmö, med över 700 medlemslägenheter, blev riksbekant för åtta år sen när det blev känt att en kriminell styrelse skinnat föreningen på nära en kvarts miljard, 225 miljoner kronor, ett trist svenskt rekord.
Långivande banker slog larm om att de inte ville ge fler renoveringslån vilket fick de boende att börja granska verksamheten. Det visade sig att pengarna rann ut som en fors. Relining av rören hade kostat 61 miljoner och fasaderna slukat 55, summor som senare späddes på med ytterligare 14 respektive 9 miljoner. Nya radiatorer, som bara levererades till ett fåtal lägenheter, kostade 22,5 miljoner och porttelefoner, som inte installerades alls, ytterligare tio. Efter larmen stoppades utbetalningarna omgående!
Det visade sig att dåvarande ordföranden och olika entreprenörer samarbetade i riggade anbudsförfaranden. Det rörde sig om förskottsbetalningar på mer än 50 miljoner till anlitade firmor, som, märkligt nog, alla hade samma postadress. När krisen var som värst lyckades de boende samla ihop en ny styrelse som omgående fick 130 större fakturor sitt bord. Men eftersom det inte gick att lita på någon av leverantörerna sa man helt enkelt upp alla avtal och krävde in nya offerter, även för nödvändiga avtal som även de ofta saltats uppemot 50 procent.
Medlemmarna förstod att det var kris. Till en början jobbade den nya styrelsen tre månader på heltid utan ersättning, men därefter kunde man ta ut arvode retroaktivt.
Bedragarna hade lånat upp nya pengar för att finansiera samtliga bedrägerier. Men eftersom föreningen var lågt belånad innan var summan inte gigantisk, utan låg strax över genomsnittet jämfört med andra föreningar.
Den nya styrelsen började med att höja avgiften med 10 procent och byggde om lokaler för ny uthyrning. Det viktigaste medlet för att fylla de gapande hålen var dock rättstvister. Föreningen fick tillbaka cirka 40 miljoner kronor i de fem första rättegångarna, varav 24 miljoner var arbetsgivaravgifter som Skatteverket begärt in via föreningen, men som gällde ett av de berörda bolagen. Andra åtal som gett intäkter gällde trolöshet mot huvudman och ett par av företagen dömdes för mutbrott och penningtvätt. I en process dömdes den tidigare ordföranden och vice-värden till fängelkse i 1 år och nio månader.
Men föreningen stämde också HSB Malmö på 55 miljoner kronor för utbetalningar som aldrig attesterats och för att leverantörer aldrig kontrollerades. HSB nekade och påpekade att klagomålen lämnats in för sent enligt förvaltningsavtalet. Organisationen vann i tingsrätt och hovrätt, eftersom gränsen på 3 månader överskridits varmed ärendet skulle vara preskriberat.
Men nu har Högsta Domstolen (HD) gett föreningen rätt. Klausulen i avtalet, ABFF 04, innehåller ingen bestämning om när sanktionstiden ska börja gälla eller rättsföljden av detta, i motsats till andra klausuler i avtalet. Vad som ska gälla om ett krav inte har lämnats in inom tremånadersfristen anges inte, skriver HD.
Föreningen har därmed rätt att driva begäran om skadestånd och även rätt till prövningstillstånd om detta. Hur det går i den delen återstår alltså att se.