Hoppa till huvudinnehåll

Sluta riv skadade våtrum

Äntligen, menar många. Äntligen är det möjligt att delreparera till exempel läckande badrumsgolv. Länge insisterade instanser som Byggkeramikrådet och reparationsföretagen på att badrummen skulle rivas i sin helhet i händelse av läckage. Om inte tekniska hinder finns - till exempel att läckaget är komplicerat och stort - är det dock numera fritt fram för delreparationer. 

Detta gör det mycket billigare. Total rivning och återställande av ett badrum kan kosta hundratusentals kronor och kräva veckor av arbete, medan en delreparation bara uppgår till en bråkdel av summan. Vinsten för försäkringsbolag, en bostadsrättförening och enskilda medlemmar kan bli mycket stor. 
I vinsten ingår också en mycket mindre miljöpåverkan. För det blir också fallet när bostadsrättshavaren har investerat stora pengar i sitt badrum och sedan slipper riva allt bekostat av en försäkring med inbyggd åldringsnertrappning av inredningen.
Systemet med delreparation är dock ännu en dans med flera deltagare, där alla ska vara med på noterna. Samtal med försäkringsbolag är en självklarhet, och man bör be flera företag inspektera skadan och lämna bud, särskilt när förslaget går ut på att riva allt. 
Det är ingen tillfällighet att ett av försäkringsbolagen tecknar marknadsläget som hårdbearbetat eftersom reparationsföretagen, som antas samarbeta med leverantörerna av tätskikt, får stora inkomster genom att klassa en skada som så pass allvarlig att rivning är nödvändig. Frestelsen att locka in kunden i den fällan är stark. 

Slutariv1
Försäkringsbolagen är fortfarande tveksamma till delreparationer. I Brf Stettins fall är det dock föreningen som beställt jobbet - inte enskilda medlemmar - så en eventuell följdskada regleras alltid via föreningen. Foto: Peter Nordahl        

Brf Stettin 7 intill Gärdet i Stockholm fick ett par sådana rivningsbud när 24 badrum måste lagas på grund av fel- eller fuskbygge. Inflyttning i föreningens 169 lägenheter skedde huvudsakligen så sent som 2018-2019. 
Styrelsen tyckte offerterna var för dyra och frågan fick inte sin lösning förrän styrelsemedlemmen Erik LeMaitre, idag föreningens ordförande, stötte på helsingborgsfirman Sluta Riv på en mässa. Företaget specialiserar sig på delreparationer och har skapat ett rikstäckande nätverk av samverkande firmor som följer framtagna reparationsregler och använder gemensamt material. 
Erik LeMaitre har en gedigen bakgrund och karriär i fastighetsbranschen och har flyttat från kontinenten sen en svensk firma gjort honom till marknadsutvecklare. Sluta Riv:s löften var så lockande att han övertalade föreningen att pröva på konceptet. 
-Vi testade med ett badrum eftersom vi inte ville beställa lagning av alla badrum med detsamma. Många sa också att konceptet var omöjligt. Men vi följde arbetet kontinuerligt och dokumenterade det med bilder. Det blev inga fel, och sen beställde vi reparation av alla badrummen, konstaterar Erik LeMaitre.
Föreningen blev också rikligt belönad. Reparationerna kostade hälften av de ursprungliga offerterna och reparationstiden sjönk från flera månader till ett par veckor. En garanti på tio år och våtrumsintyg ingick i paketet. 
Företaget bakom konceptet Sluta Riv har rört om ordentligt i reparationsbranschen och har växt rejält. Företaget skapades av Niklas Wennström som fick sina insikter som lärling i branschen under 90-talet innan han grundade sitt företag. 
Wennströms koncept bygger på riktlinjer för utförandet som i stort följer branschens rättesnören, där de viktigaste tidigare skapats av Byggkeramikrådet och Svensk Våtrumskontroll (GVK). Sluta Riv lämnar även de våtrumsintyg med tio års garanti. Personalen i deltagande medlemsföretag utbildas i Skåne och Stockholm. 
Den tekniska utvecklingen har också stöttat afffärsidén. En del av svårigheterna med att skapa bra tätningar var tidigare att tätskiktet rullades ut ungefär som målarfärg och att de första generationerna av tätskiktsfolier inte fyllde rimliga krav på hållbarhet. I de svenska proverna gjorda av prov- och forskningsföretaget RISE fallerade de flesta folierna. 

SLUTARIV2
Erik Lemaitre, föreningens ordförande, är nöjd med resultatet. 24 badrum har reparerats enligt "Sluta Riv" med gott resultat. - Vi filmade och följde allt och inga fel uppstod, säger han. Foto: Peter Nordahl

Nu använder sig Sluta Riv av Apex, en tätskiktsfolie som går att använda med alla andra fabrikat. Det underlättar för reparatörerna som inte behöver skaffa fram material för de system som tidigare använts. Apex har genomgått omfattande prov och har godkänts av RISE.  Apex monteras enligt de anvisningar som leverantören för det skadade, läckande skiktet har lämnat. 
Reparatörerna har också tillgång till en fuktmätare som nosar fram ett läckage på millimetern. Under Apex-tätskiktet limmas även kemiska sensorer som larmar. 
-Sensorerna gör reparationerna säkra och de går att följa i 50 år. Händer det något kan man reparera i omgångar, säger Niklas Wennström. 
Sluta Riv har även utvecklat egen teknik inom flera olika delmoment. Företaget erbjuder också till exempel reparation av skadade avloppsrör och golvbrunnar (grodan) av plast, vilket förut krävde rivning av hela badrummet även det. 
I all stillhet har branschen i övrigt enats om regler för delreparationer. Här löper med andra ord Sluta Riv:s och GVK :s och BKR:s riktlinjer parallellt. Riktlinjerna har gällt i flera år redan och BKR: s vd Ralf Jerad säger att delreparationer blivit ganska vanliga och accepterade. 
Så här heter det i riktlinjerna: 
Entreprenören tar ansvar för arbetet och kan lämna garanti enligt överenskommelse mellan parterna. Entreprenören ska ha kontakt med tätskiktstillverkaren och få godkännande för reparation i det specifika fallet. Tätskiktstillverkaren ska förse utföraren med en anvisning som avser reparationen. Utföraren ska dokumentera arbetet kontinuerligt och överlämna bilder, beskrivning av arbetet och anvisning från tätskiktstillverkaren till beställaren”.
Majoriteten av alla reparationer betalas av något av försäkringsbolagen. Undantag finns, om än tillfälliga ibland. Ett sådant är Stettin 7 som stämt husets byggare för felbygge och kräver att byggaren står för reparationskostnaderna. Rättegång pågår. 
Vissa aber får man emellertid i alla fall se upp med. 
En del försäkringsbolag kan tveka om Sluta Riv:s verksamhet eftersom bolaget inte är formellt anslutet till branschens riktlinjer om utförande utan följer egna - även om de inte väsentligen skiljer sig från branschreglerna. 
Några försäkringsbolag godtar dock utan knot Sluta Riv:s reparationer, bland dem norska Gjensidige. 
-Vi på Gjensidige är mycket glada över vårt samarbete med Sluta Riv, säger skadechefen Markus Lundblad
-Samarbetet är en del av vårt hållbarhetsfokus och innebär att vi kan bidra till att minska resursslöseriet och ge en snabbare skadeprocess.
Lundblad säger att Sluta Riv:s regler kompletterar övriga branschregler och att bolaget följer tätskiktsleverantörernas monteringsanvisningar. 
-Det som gör att Sluta Riv:s reparationsregler sticker ut positivt är kravet på mätbara delreparationer, bland annat med installation av fuktsensorer för att säkerställa att reparationen utförs korrekt och håller en lång tid. 
Vad han säger summeras av GVK genom Johan Aspelin
-Försäkringsbolagen har nog delvis olika syn på delreparationer, men kan aldrig neka ett fackmässigt utförande.
Så här säger Niklas Wennström, och får medhåll från andra experter:
-Om en reparation har utförts korrekt finns det inget som ger ett försäkringsbolag rätt att neka till en ersättning om andra förutsättningar stämmer. Att vissa försäkringsbolag har olika uppfattningar om våra metoder beror främst på att de formellt inte är anslutna till oss, trots att våra metoder i praktiken överensstämmer med gällande branschregler.
Stettin 7:s erfarenhet visar dock att företagen kan komma med helt olika reparationsförslag. Därför är det viktigt att den drabbade inhämtar synpunkter från flera håll.  
Lika viktigt är det att tala med sitt nuvarande försäkringsbolag så fort som möjligt, redan innan en reparatör godkänns. Ingenting hindrar dock att man låter företagen komma med offerter. 
Man ska också tänka på att man aldrig kan byta försäkringsbolag, till exempel till Gjensidige, efter det att en skada inträffat. 
Men man kan handla preventivt, det vill säga välja ett försäkringsbolag som rimmar med synen och godkänner en delreparation. Något av det värsta som kan inträffa är förstås att ett försäkringsbolag efter försäljning av en lägenhet inte godtar Sluta Riv:s lagning, som senare börjar läcka. Strategin ska ligga klar. 
-Det är upp till varje individuellt försäkringsbolag att besluta om huruvida Sluta Rivs metod kan accepteras, noterar Staffan Moberg vid Insurance Sweden.